uk flagEnglish

NL vlagNL

Microfoonverhuur voor Props, Foto- & Videoclips

Periode 1920-1940

  Reisz M 109

Reisz M 109

 

Vanaf de uitvinding in 1923 gebruikt door veel Europese Radio omroepen, maar ook voor toespraken van staatshoofden e.d. Koningin-moeder Emma sprak in deze microfoon:'Hallo Bandoeng', in 1929, bij het in gebruik nemen van de radiozender Kootwijk, voor de radiotelefoondienst naar Nederlands Indiê. Het was een koolmicrofoon en de eerste met een gelijkmatige frequentie weergave.

 
   
 
  WE 600A

Western Electric 600 A

Uit 1925, meestal in de Verenigde Staten gebruikt, bij Radio stations of toespraken, door presidenten en prominenten, zoals Charles Lindberg, na zijn succesvolle oversteek van de Oceaan in 1929. Dit was een kwaliteitsmicrofoon: een 'double button' (twee koolelementen die samen een sterker signaal opleverden).

 
   
 
  CMV 3 A

Neumann CMV 3

 

Dit is de 'moeder van alle condensatormicrofoons', gemaakt vanaf 1928 en gebruikt voor Radio en toespraken tot na 1945. Een van de bekendste gebruikers was Hitler, die er ook altijd eentje extra bij zijn voeten liet plaatsen, om zijn gestamp tijdens toespraken te versterken. Onder andere ook gebruikt bij de Olympische Spelen in Berlijn in 1936.

 

 
   
 
  Mehrkammer

Gerätenbau Lichtenrade

 

Een Duitse 'Mehrkammer' microfoon; een koolmicrofoon bestaande uit vier segmenten. Dit leverde meer signaal op, waardoor de ruis in verhouding minder werd.

Deze mic werd eind Twintiger jaren onder andere gebruikt door omroepers op de Berlijnse paardenrenbaan.

 
   
 
  Claravox

Görler 'Claravox'

Een andere Duitse koolmicrofoon uit het eind van de Twintiger jaren.

 
   
 
  Philips reisz

Philips 'Reisz'

Philips koolmicrofoon, met een marmeren omhulsel, gebaseerd op het ontwerp van de Reisz microfoon, uit 1929.

 
   
 
  Bernic

Bernic

Over deze microfoon is weinig bekend, maar het is een reporter mic, uit Denemarken.

 
   
 
  G L bottle

Gerätenbau Lichtenrade

Berlijnse buizenmicrofoon van rond 1930, voornamelijk gebruikt voor omroepen en dergelijke.

 
   
 
  RCA carbon

RCA 'double button'

Vroege RCA koolmicrofoon, gemaakt voor het Victor/RCA 'home recording victrola' systeem. Hiermee konden mensen zelf thuis hun eigen opnames maken, waarschijnlijk op aluminium platen. De microfoon werd ook gebruikt in Radio studio's. Deze microfoons bleven tot na W.O 2 in productie.

 
   
 
  WE 618

Western Electric 618

Deze microfoon kwam uit in 1931 en werd veel gebruikt voor Radio; de Amerikaanse president Roosevelt hield hiermee zijn 'fireside chats' voor de Radio, waarmee hij burgers moed in sprak tijdens de depressie. Churchill gebruikte de Engelse versie voor zijn radio toespraken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij de BBC bleef hij tot 1950 in dienst. In Nederland onder andere gebruikt door Colijn en Drees Sr.

 
   
 
  Astatic D 104

Astatic D 104

Deze Astatic werd gemaakt vanaf 1933 en bleef wonderlijk genoeg tot 2001 in productie. Oorspronkelijk was het een microfoon voor P.A., maar later werd hij enorm populair bij 27MC gebruikers. Zijn bijnaam is 'Silver Eagle'.

 
   
 
  Ardente

Ardente

Vroege dynamische microfoon uit Engeland, gefabriceerd door een bedrijf dat oorsprongkelijk alleen gehoorapparaten maakte.

 
   
 
  Shure 70s

Shure 70 S

Deze Shure microfoon stamt uit 1935 en kan ook los van de standaard gebruikt worden als handmicrofoon. Vooral in de V.S. werd hij veel gebruikt tot ongeveer 1950.

 
   
 
  RCA 74

RCA 74 B 'Junior Velocity'

RCA maakte deze bandmicrofoon in 1935, hij werd vaak gebruikt voor Radio, maar ook in opnamestudio's. Hij bleef tot in de Vijftiger jaren in productie, zijn verschijning is bij iedereen bekend als archetypische oude microfoonvorm.

 
   
 
  WE 630

Western Electric 630

 

Nog een microfoon uit hetzelfde jaar; Western Electric maakte deze kleinere dynamische microfoon voor studio, reporters en P.A (zaalversterking). Hij kreeg al snel de bijnaam 'Eightball' doordat hij op een biljartbal lijkt. In Nederland werd hij vooral na de Tweede Wereldoorlog gebruikt door radioverslaggevers, vaak in combinatie met een 'bokkentuig', een vroege vorm van een draadloze zender. Zie ook de microfoon van de maand september.

 
   
 
  AXB BBCmic

BBC Type A

 

Deze A (XBT) werd midden jaren dertig speciaal ontwikkeld door de BBC en gemaakt door Marconi. Tot in de vijftiger jaren bleef dit de microfoon in de BBC studio's. Tijdens de oorlog werden alle uitzendingen van Radio Oranje gedaan met deze microfoons. Het beeld van Koningin Wilhelmina gezeten voor deze microfoon kent bijna elke Nederlander. Zie ook microfoon van de maand december.

 
   
 
  WE 633

Western Electric 633

 

The Western Electric 633 was de laatste dynamische microfoon die het bedrijf maakte, hij werd geîntroduceerd in 1936. Het was een degelijke en goedkope microfoon, bedoeld voor Radio, zendamateurs, aula's en kerken.

Hij is op bijna alle STAX platen te horen, waarop hij gebruikt werd voor het opnemen van het snare-drum geluid.

 
   
 
  Amperite PGH

Amperite PGH

Een art-deco Amerikaanse mic van rond 1937, meest gebruikt voor P.A. In Europa is hij niet veel ingezet.

 
   
 
  EV V1

Electro Voice V 1

De Electro VoiceV 1 is een stuk kleiner dan de meeste ribbon microfoons, maar ziet er prachtig uit. Hij was bedoeld voor Radio, P.A. en studio gebruik.

 
   
 
  Shure 55 S

Shure 55

Deze Shure uit 1939 is nog zo'n icoon; zijn bijnaam is 'Fat Elvis' dat slaat niet op de omvang van de zanger, maar op het feit dat deze 'Elvis microfoon' later in een dunnere uitvoering verscheen (55 S). Dit is waarschijnlijk de allerbekendste vorm voor een microfoon.

 
         

Periode 1940-1960

  Turner 99

Turner 99

Klassieke microfoonvorm, Turner produceerde deze microfoon onder andere voor het Amerikaanse leger, tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 
         
  Henry

Henry Radio HM 3

Henry Radio, uit Wenen, maakte dit type voor Siemens Duitsland. Toen de fabriek na de oorlog niet langer kon leveren, begon Jorg Sennheiser, met zijn bedrijf Labor W, de fabricage ervan voor Siemens (Duitslands telecom gigant). Doordat het ontwerp bijzonder arbeidsintensief was ontwierp Labor W een simpeler te produceren type; de DM 2. Dit was het begin van de later zeer succesvolle firma Sennheiser.

In Nederland werd de microfoon onder andere gebruikt door het koningshuis.

 
         
  RCA 77 D

RCA 77 D

Een van de allerbekendste types, uit 1945. Veel ingezet voor Radio, film en muziek. Elvis en andere rock & roll helden gebruikten hem vaak, zoals op foto en film te zien is..

 
         
  RCA Varacoustic

RCA Varacoustic

'Het gaspedaal', een low budget uitvoering van de bovenstaande 77 D. RCA gaf het een weinig sexy naam: MIA 6203. Onder andere gebruikt door Jerry Lee Lewis.

 
         
  Philips 6010

Philips EL 6010

Een Nederlands produkt dat veel gebruikt werd in de toenmalige koloniën, maar ook in Oost Europa, vooral Polen, Hongarije en Tsjecho Slowakije. Philips adverteerde dat hij zowel in de Tropen als in Poolgebieden bruikbaar was, wat zeker niet voor veel andere microfoons gold.

 
         
  AKG Dyn 60

AKG Dyn 60

Een van de eerste ooit door AKG gemaakte microfoons, uit 1947, handgemaakt door een van de vijf medewerkers, in Wenen. Er waren studio- en reporter-uitvoeringen.

 
         
  Shure Monoplex

Shure Monoplex

Shure kristalmicrofoon, uit 1948, o.a. door John Lee Hooker gebruikt. Het kristal element was van mindere kwaliteit dan de dynamische elementen, wat ertoe leidde dat deze typen langzaam verdwenen. Tot ongeveer 1960 werden kristalmicrofoons, door hun aantrekkelijk lage prijs, veel verkocht.

 
         
  Ronette 110

Ronette B 110

Deze Ronette 'Reporter' is ook uit Nederland: de fabriek maakte uitsluitend kristal microfoons waarvan dit het bekendste model is.

 
         
  AKG D 12

AKG D 12

Een echte klassieker, nog steeds populair voor bas instrumenten, maar oorspronkelijk bedoeld voor zang en spraak. Dit was ook de basdrum microfoon van o.a.The Beatles in de Abby Road studio.

 
         
  Shure 51

Shure 51

Shure uit 1948, met prachtig 'Space Age' design. Onder andere bekend als podium microfoon van Motown vocalisten.

 
         
  Astatic DN 50

Astatic 7 C 40

Astatic kristalmicrofoon voor amateurradio en omroepsystemen.

 
         
  Grampian

Grampian

Engelse microfoon met vooroorlogs design. Tot in de vijftiger jaren was de invloed van de Oorlog op Europees design duidelijk merkbaar: dat had geen ontwikkeling doorgemaakt, men ging op de oude voet verder. Dit model werd voor P.A. gebruikt.

 
         
  Turner 200

Turner 200

Kwaliteitsmic van eind veertiger jaren, voor Radio en P.A.

 
         
  Philips EL 6030

Philips EL 6030

Apart vormgegeven Philips; ontworpen door de Electra Akoestiekgroep van het bedrijf. Hij werd tien jaar lang geproduceerd. Gebruikt in opname studio's en voor P.A., onder andere door Sarah Vaughan in het Concertgebouw in Amsterdam, in 1958.

 

 
         
  RCA BK 1

RCA BK 1

De RCA BK 1, uit 1952, was het allereerste model waarbij in de bovenkant het geluid werd opgevangen. Tot dan hadden alle typen een zijwaarts geplaatst element. Met deze dynamische 'IJshoorn' kon naar de geluidsbron gewezen worden, of een interviewer kon hem onder iemand zijn neus duwen voor commentaar. Het werd ook de presidentiêle microfoon, in de U.S.A., tot eind jaren zestig.

 
         
  Shure 55 SH

Shure 55 SH

Opvolger van de 'Fat Elvis'. Dit kleinere model zou uitgroeien tot het icoon van de rock & roll en was ook te zien in 'Good Morning Vietnam' als de D.J. mic van dienst. In een van binnen gemoderniseerde versie wordt hij nog steeds gemaakt.

 
         
  Turner Challenger

Turner Challenger

Mooi uitziend type voor amateurradio en omroepsystemen. Het was verkrijgbaar met een dynamisch- of een kristal-element.

 
         
  American d 22

American D 22

Slank 'Full Vision' model, dat niet langer het zicht op de artiest achter de microfoon benam. In gebruik voor Radio, Televisie en P.A.

 
         
  Turner 101

Turner 101

Turner 'Big Boy', met twee opname elementen; een band- en een dynamisch-element, voor Radio en P.A.

 
         
  Labor W DM 2

Labor W DM 2

De Labor DM 2 was een van de eerste producten van de (later omgedoopt tot) Sennheiser firma. Het is een dynamische microfoon, met een tot 1,6 meter instelbare hoogte. Het eigenlijke opname element is verborgen in de voet, waar het geluid, via de smalle buis, naar toe wordt geleid. Ook in de V.S. gebruikt, onder ander door Elvis, voor de uitvoering van 'Hound Dog'. De mic prijkt ook op de hoes van de single.

 
         
  Astatic DR 10

Astatic DR 10

De DR 10 'Synabar', kristal mic., een grote jongen van Astatic, voor P.A. gebruik en radio zendamateurs.

 
         
  EV 726

Electro Voice 726 Cardyne

Deze Electro Voice, uit 1941, moest de concurrentie aangaan met de Shure 55 S, het model is echt een top 'Space Age' design. Dit hoogwaardige type was bedoeld voor Radio, Film en P.A.

 
         
  Shure 333

Shure 333

Het topmodel bandmicrofoon van Shure, de 'Concert line'. Terwijl andere firma's sinds de dertiger jaren bandmicrofoons maakten was Shure pas in 1952 op het idee gekomen. Hij was een stuk duurder dan de RCA's en werd o.a. door Marlene Dietrich gebruikt.

Dit was ook de 'Tonight Show microfoon', Amerika's bekendste talkshow host, Johnny Carson, had hem altijd voor zich op de tafel staan. In de jaren 80 werd de microfoon, door een medewerker, van de schroothoop gered en bij een veiling verkocht voor ruim $ 50.000.

 
         
  Beyer M 26

Beyer M 26

Een mooie art-deco reporter microfoon van Beyer. Het bedrijf werd later door farmaceutische gigant Bayer juridisch gedwongen de naam te veranderen in Beyer Dynamic, om naamsverwarring te voorkomen.

 
         
  Philips EL 6131

Philips EL 6031

De Philips EL 6031 'Tulp', links in de eerste uitvoering, gemaakt van 1955 tot 1960 en daarnaast de latere versie. Ze waren gemaakt voor P.A. en werden gebruikt in de Tweede Kamer, maar ook door Mick Jagger bij concerten van de Rolling Stones en Fidel Castro, voor zijn urenlange toespraken.

 
         
 

Electro Voice 664

Mooi Fifties model van Electro Voice, met goede klankeigenschappen. Marilyn Monroe zong door deze mic voor President John F Kennedy 'Happy Birthday Mr. President', in Madison Square Gardens, New York. De 664 was Electro Voice grootste succesnummer qua verkoop. ZZ Top gebruikt ze tegenwoordig ook, maar met een modern binnenwerk.

 
         
  B&O BM 3

B&O BM 3

Origineel Deens design en een hoogwaardig type. Onder andere gebruikt in het gebouw van de Verenigde Naties, in New York. Tegenwoordig maakt Royer, een Amerikaans bedrijf, een aantal bandmicrofoons gebaseerd op B&O ontwerpen.

 
         
  Turner

Turner 22

Alweer een Turner in 'Space Age' design, gemaakt voor P.A. en amateurradio, ook verkocht als RCA.

 
         
  EV Cardax

Electro Voice Cardax

Fraai ontworpen kristal mic van E.V, voor zendamateurs en P.A.

 
         
  Astatic DR 77

Astatic DR 77

Het dynamische topmodel van Astatic, ook bedoeld als concurrent van de Shure 55SH. De DR 77 is door Bob Dylan vaak gebruikt als zangmicrofoon.

 
         
  Turner 34

Turner 34 X

Een van de allerfraaiste vormen, weer van de Turner Company, die verbazend veel mooie modellen wist te verzinnen. Ook dit is een kristalmicrofoon voor o.a. zendamateurs. De Amerikaanse firma Heil maakt een moderne versie van dit prachtige model.

 
         
  Astatic DK 1

Astatic DK 1

Deze kleine UFO achtige kristalmicrofoon heeft een heel apart design, waarbij het geluid, door kleine openingen rondom, het naar boven gerichte element bereikt. De kleinere Astatic kristal microfoons worden hoog gewaardeerd door mondharmonicaspelers, vanwege hun mooie toon.

 
         
  Astatic WR 20 B

Astatic WR 20

Nog een luxe model kristalmicrofoon, het bevat twee gelijke elementen en was wederom bedoeld voor P.A., Radio en zendamateurs.

 
         
 

Periode 1960-1980