uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND OKTOBER 2015

WESTERN ELECTRIC 639 A/B

 

 

Deze keer wil ik een microfoon onder de aandacht brengen die dat al veel eerder verdiende, want het is een van de soorten die veel heeft bijgedragen aan geluidsopnamen zoals we die vandaag kennen.

De Western Electric 639 A bevat twee elementen: een bi-directionele ribbon (band) en een omnidirectionele dynamische capsule, dezelfde als in de Western Electric 630 'Eightball'.

Via een schroevendraaier bediende schakelaar aan de achterkant van de behuizing valt te kiezen uit drie standen: R: het ribbon element met bi-directioneel patroon, O: het dynamische element met een omni patroon, of C: de combinatie van beide elementen, resulterend in een directioneel polair patroon. Het was de eerste echt richtinggevoelige microfoon, waardoor hij immens populair werd voor PA, in de studio en op soundstages voor film.

De 639 A werd gebruikt in bijna elke professionele productie gedurende meer dan dertig jaar. De directionele instelling (C), maakt stemmen in galmende ruimtes veel meer hoorbaar en het geluid kan vier keer zo hard als voorheen worden versterkt , zonder feedback.

Buiten was hij van geen enkel nut, door zijn hoge windgevoeligheid. Voor filmgebruik werd een andere behuizing ontwikkeld, het resultaat was de RA 1142.

Een latere versie, uit 1940, werd de 639 B, met 6 verschillende polaire patronen.

Toen Altec WE's microfoon productie overnam werd dit succesvolle model verder geproduceerd.

Deze microfoons werden gebruikt voor de soundtrack van de Coen Brothers 'film' Brother, where art thou', uit 2000. Het werd een bestseller en zo bleek het geluid van de 639 nog steeds populair tegenwoordig.

In Engeland produceerde STC de praktisch eendere 4033, die ook in Nederland werd gebruikt door de omroepen. Ook dat is nu een collectors item.

 

altec 639

WE 639 ad 1940