uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND DECEMBER 2022

AMROH MU-PHONE 'KOGELS' M 419 & M 420

 

 

Mu Phone logo

 

Amroh- (American Radio House), was een handelsonderneming, opgericht in 1923 en gevestigd in Muiden, Noord Holland.

Het bedrijf verkocht radio's en radio-onderdelen en zou later ook bandrecorders maken. Iedere Nederlander die zich interesseerde voor elektronica kende de Amroh producten.

Ruim voordat Amroh begon met de productie en verkoop van draad(wire)-recorders en, rond 1950, de eerste bandrecorders werden gemaakt, werden er al microfoons gemaakt, naar eigen ontwerp.

De M 419 en M 420 dateren uit 1942 en zijn dus geproduceerd tijdens de bezetting door nazi-Duitsland. Mogelijk was de krijgshaftige bijnaam ook een gevolg van die bezetting.

Eind jaren twintig werden in de Verenigde Staten al bolvormige microfoons geïntroduceerd; het waren condensatormicrofoons voor de geluidsfilm, ze werden om voor de hand liggende redenen 'De Bom' genoemd. Men dacht dat de ronde vorm het ideale ontwerp was, waardoor geluidsgolven het element konden bereiken met zo min mogelijk reflecties van de behuizing.

Een decennium later werd een dynamische microfoon met een bolvorm geproduceerd: de Western Electric 630 'Eight Ball'.

De varianten uit Muiden hadden een diameter van 7,5 cm en waren voorzien van een kristalelement dat horizontaal verend in de behuizing gemonteerd was, om de microfoons redelijk schokbestendig te maken.

Beide typen waren omnidirectioneel (rondom gevoelig) en bedoeld voor spraakversterking.
De M 419, was zwaar vernikkeld en had een vaste kabel, de M 420, in zwarte kristallak en verfraaid met nikkelen banden, had een element van 'ongekende kwaliteit' en was bedoeld voor 'fijnproevers', hij had een Amphenol MC1 schroef connector, zodat deze kon worden gebruikt met verwisselbare kabels.

De microfoons zijn waarschijnlijk slechts in kleine aantallen geproduceerd: afgezien van mijn exemplaren heb ik nog nooit andere M 419 of M 420's gezien, dus ze zijn uiterst zeldzaam.

Veel meer microfoon modellen zijn te vinden zijn in mijn boek Witnesses of Words. Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

Mu Phone M419 & M420
Mu Phone name

Boven: Mu Phones M 419 en M 420 en 'Mu Phone opdruk op M 419

Onder: geluid, Advertentie uit 1942 en het 'zwevende' element

Luister naar het geluid van de Mu Phone M 240

Mu Phone ad 1942
Mu Phone M419 element
M419 elemnt back